Ungdom og vold

Noen ganger er livet vanskelig. Det er mange måter å vise det på. Noen blir triste og lei seg. Noen blir sinte. Noen slutter å spise, noen spiser hele tiden. Noen ruser seg. Noen kutter seg. Noen slår eller bruker andre former for vold.

Er du ofte aggressiv? Havner du ofte i slåsskamp?

Slår du andre når du blir sinna eller fortvila?

Har du hevntanker nesten hver dag?

Dersom du svarer ja på en eller flere av spørsmålene har du kanskje et volds- eller aggresjonsproblem. Om akkurat du har et volds- eller aggresjonsproblem vet du kanskje best selv, eller de som kjenner deg best.

Her er noen flere faresignaler: Når du blir så sint at du ikke klarer å kontrollere hva du gjør i enkelte situasjoner. Når du merker at andre er redd deg og trekker seg unna. Når du knuser og ødelegger ting som betyr noe for andre. Når du truer med å skade andre. Når du er redd for å skade noen alvorlig og ikke stoler på om du klarer å la være. Når tankene dreier seg om å skade andre eller tvinge dem til å gjøre noe de selv ikke ønsker. Når du er i ferd med å ødelegge muligheter for skole, jobb eller forholdet til noen du bryr deg om og at dette skyldes sinnet ditt. Når du står i fare for å miste friheten på grunn av vold (politi/fengsel). Når de som kjenner deg best er bekymret for sinnet ditt.

Kapteinen forlater skuta
Når vi blir aggressive er det akkurat som om «kapteinen» i hjernen har forlatt skuta. Kapteinen er han eller hun som tar beslutningene. Dersom kapteinen ikke er der, kan vi handle uten å tenke. Det kan gå skikkelig galt av og til, og kanskje verre enn man hadde ment. Mange som bruker vold forteller at «det bare svartna», eller «jeg klikka». Akkurat i det øyeblikket kan det kjennes godt å slå fra seg fordi det letter på det indre trykket og man kan bli litt roligere. Dessverre varer den «gode» opplevelsen sjelden lenge, og trykket bygger seg fort opp igjen. Ofte blir det mer problemer av vold på lang sikt. Alt fra å havne i fengsel, bli utvist fra skolen, miste kjæresten, eller bli en person man ikke liker å være, eller andre konsekvenser som du ikke ønsker.

Hva skjer i kroppen
Mange som har volds- og aggresjonsproblemer sier at de ofte er litt gira, stressa eller klar til kamp. De beskriver en indre uro. De forteller at dette er slitsomt, og at de ofte er lei av å ha det slik. Når kroppen stadig er på vakt overfor andre mennesker, øker stressnivået i kroppen. Det er fordi kroppen gjør seg klar til et eventuelt angrep. Å gå å vente slik er nesten uutholdelig, og mange kan kjenne at et trykk bygger seg opp innvendig. Når kroppen blir ytterligere stresset, blir ofte lunta enda kortere og vi blir mer aggressive. Det er ofte når trykket er størst at det smeller.

Les mer om vold 

 

Behandlingstilbud

Hvis du bruker vold, kan det hende du trenger hjelp til å finne ut hvorfor du gjør det og hva du må gjøre for å klare å slutte med det. ATV tilbyr behandling til ungdom med volds-og aggresjonsproblemer. Dette tilbudet gis per i dag ved ATV Drammen og ATV Kristiansand.

Fant du ikke det du var ute etter?